Kontakt
Ukończono 0%
Ankieta dla pacjentów z cukrzycą
*
1. Wiek:
*
2. Płeć:
Kobieta
Mężczyzna
*
3. Miejsce zamieszkania:
Wieś
Miasto
*
4. Wykształcenie:
podstawowe
zasadnicze
średnie
wyższe
*
5. Aktywność zawodowa:
pracujący
bezrobotny
emeryt/rencista
*
6. Czas trwania choroby:
*
7. Czy brał/a Pan/Pani udział w programie/rozmowie edukacyjnej na temat zdrowego odżywiania?
tak
nie
*
8. Wg definicji „Cukrzyca” to choroba charakteryzująca się hiperglikemią wynikającą z defektu wydzielania/działania:
glukozy
tyreotropiny
insuliny
nie wiem
*
9. Ile wynosi prawidłowy poziom glukozy we krwi na czczo:
< 70 mg%/dl
71-99 mg%/dl
100-125 mg%/dl
> 126 mg%/dl
*
10. Jakie są w/g Pana/Pani objawy niskiego stężenia glukozy ( 2 prawidłowe odpowiedzi):
drżenie rąk
uczucie głodu
wzmozone pragnienie
nie wiem
*
11. Jakie są w/g Pana/Pani objawy wysokiego stężenia glukozy ( 2 prawidłowe) :
drżenie rąk
senność
wzmożone pragnienie
nie wiem
*
12. Hemoglobina glikowana to wynik mówiący o:
poziomie hemoglobiny u osób z niska glikemią
poziomie hemoglobiny u osób z wysoką glikemią
poziomie wyrównania cukrzycy
nie wiem
*
13. Który z podanych poniżej pokarmów najszybciej podniesie poziom glukozy we krwi podczas hipoglikemii:
cukierek czekoladowy/czekolada
glukoza
banan
cukier
*
14. Jaki wpływ na glikemię ma spożycie alkoholu niskoprocentowego ( piwo/nalewka):
alkohol nie wpływa na poziom stężenia cukru we krwi
alkohol powoduje najpierw spadek a następnie wzrost stężenia glukozy we krwi
alkohol powoduje najpierw wzrost a następnie spadek stężenia glukozy we krwi
nie wiem
*
15. Co to jest 1 WW ( wymiennik węglowodanowy)?
*
16. Czy z powodu cukrzycy występują u Pana/Pani któreś z poniższych zaburzeń:
otyłość lub nadwaga
neuropatia cukrzycowa
nefropatia cukrzycowa
retinopatia
zespół stopy cukrzycowej
*
17. Czy Pana/Pani zdaniem nie leczenie cukrzycy może doprowadzić do zagrożenia życia
tak
nie
nie wiem
*
18. Czy zna Pan/Pani ostre powikłania cukrzycy (prawidłowe dwa):
hipoglikemia
zawał serca
kwasica ketonowa
nie wiem
*
19. Czy zna Pan/Pani poźne powikłania cukrzycy (prawidłowe dwa):
retinopatia
hipoglikemia
stopa cukrzycowa
nie wiem
*
20. Ile posiłków spożywa Pan/Pani w ciągu dnia?
tyle na ile mam ochotę
3
4-5
nie wiem
*
21. Ile trwają przerwy między posiłkami?
2-3 godziny
4-5 godzin
> 5 godzin
nie spożywam posiłków regularnie
*
22. Czy podjada Pan/Pani miedzy posiłkami?
tak
czasami
nie
*
23. Co najczęściej spożywa Pan/Pani jako przekąskę:
owoce
nasiona ( słonecznik, orzechy, migdały)
słone przekąski ( paluszki, wafle ryżowe, krakersy)
słodycze
*
24. Jak powinien wyglądać talerz diabetyka?
nie ma znaczenia/wedle upodobań chorego
połowę talerza powinny zajmować produkty węglowodanowe, ¼ produkty białkowe, ¼ warzywa
połowę talerza powinny zajmować warzywa, ¼ produkty białkowe, ¼ produkty węglowodanowe
nie wiem
*
25. Które z poniższych produktów wpływają na podwyższenie glikemii po posiłkowej?
mięso, ryby,
produkty zbożowe, mączne
słodycze, owoce
nie wiem
*
26. Określenie „Indeks glikemiczny” świadczy o:
ilości cukru zawartego w jedzeniu
szybkości wzrostu glikemii poposiłkowej
spadku glikemii we krwi
nie wiem
*
27. W żywieniu chorego na cukrzycę najważniejsze jest:
nie słodzić, unikać słodyczy, nie smażyć
spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym
spożywać produkty o wysokim indeksie glikemicznym
nie wiem
*
28. Jakie pieczywo spożywa Pan/Pani najczęściej?
bułki i chleb pszenne
pieczywo pszenno- żytnie
pieczywo pełnoziarniste, żytnie
nie spożywam
*
29. Jakie produkty jako źródło węglowodanów występują u Pana/Pani w posiłku obiadowym:
kasza gryczana lub pęczak
ryż
makaron
ziemniaki
nie spożywam
*
30. Który z podanych produktów jest bardziej zalecany dla diabetyka:
ziemniaki
ryż
gruba kasza
nie wiem
*
31. Dlaczego dieta pacjenta z cukrzycą powinna być bogata w warzywa:
są lekkostrawne
zawierają duże ilości witamin
powodują spowolnienie wchłaniania węglowodanów
nie wiem
*
32. Czy diabetyk może spożywać owoce w dowolnych ilościach?
tak
nie, najlepiej gdyby zrezygnował ze spożywania owoców
powinien ograniczyć do 2 porcji dziennie
nie wiem
*
33. Który z wymienionych produktów należy wybrać komponując posiłek?
ziemniaki gotowane w całości
ziemniaki gotowane w całości w mundurkach
ziemniaku puree
nie wiem
*
34. Który z produktów zawiera więcej węglowodanów (cukru)?
3 łyżki ryżu suchego
6 łyżek ugotowanego ryżu dzikiego
1 grejpfrut bez skórki o masie 260g
nie wiem
*
35. W jaki sposób poszerza pan/pani swoją wiedzę na temat choroby oraz zaleceń żywieniowych?
czytam książki
rozmawiam z lekarzem/pielęgniarka/dietetykiem
korzystam z internetu
nie odczuwam potrzeby poszerzania wiedzy
*
36. Masa ciała:
*
37. Wzrost:
*
38. Ostatni wynik HbA1c:
*
39. Ile razy w roku odbywa Pan/pani wizyty u diabetologa?
Gotowe
Ankieta
Zarejestruj bezpłatne konto w 15 sekund
i twórz własne ankiety online - za darmo!
.