Kontakt
Ankieta+ @ Twitter Ankieta+ @ Google+
Ukończono 0%

Postrzeganie żywności ekologicznej wśród konsumentów

* 1. Proszę zaznaczyć zgodność z poniższymi opisami
zdecydowanie takraczej taktrudno powiedziećraczej niezdecydowanie nie
Spotkałam/ spotkałem się z pojęciem żywności ekologicznej i wiem co to za żywność
Potrafię odróżnić żywność ekologiczną od produktów regionalnych
Wiem w jaki sposób powinna być oznakowana żywność ekologiczna
* 2. Proszę określić częstotliwość zakupu wybranych produktów ekologicznych
codziennie2-3 razy w tygodniu1 raz w tygodniu1 raz na 2 tygodnie1 raz w miesiącurzadziejwcale
BIO płatki śniadaniowe, BIO musli wzbogacone suszonymi owocami i orzechami
ekologiczne mleko, jogurty, maślanki i kefiry
herbaty liściaste i zioła wspomagające pracę organizmu z ekologicznych upraw
BIO masło
ryż biały z upraw ekologicznych
ekologiczny olej rzepakowy
gorzka czekolada BIO oraz BIO baton z cukrami pochodzenia naturalnego
BIO soki owocowe
* 3. Proszę określić zgodność z poniższymi opiniami
zdecydowanie takraczej taktrudno powiedziećraczej niezdecydowanie nie
Żywność ekologiczna jest zbyt droga
Nie wiem czym się wyróżnia żywność ekologiczna
W sklepach w których dokonuję zakupu jest zbyt mały wybór żywności BIO
Nie wiem gdzie kupić żywność organiczną (ekologiczną)
Nie wiem jak odróżnić żywność BIO od żywności konwencjonalnej
* 4. Jakie działania skłoniłyby Panią/ Pana do częstrzego zakupu żywności ekologicznej?
zdecydowanie takraczej taktrudno powiedziećraczej niezdecydowanie nie
niższa cena
umieszczanie informacji na produkcie o ich właściwościach i pozytywnych skutkach spożycia
większa dostępność
kampanie promujące i edukujące
* 5. Proszę wskazać motywy jakie kierują Panią/ Panem podczas zakupu produktów. Proszę określić ważność poszczególnych czynników
bardzo mało ważny czynnikmało ważny czynniktrudno powiedziećważny czynnikbardzo ważny czynnik
chęć zadbania o własne zdrowie i zdrowie rodziny
walory smakowe
dbałość o środowisko
moda na zdrowy styl życia
chęć zmiany w sposobie żywienia
dieta (zalecenie lekarza)
przywiązanie do regionalnej żywności
problemy zdrowotne
wegetarianizm/ weganizm
reklamy w telewizji, prasie, radiu, na portalach społecznościowych
wpływ rodziny/ znajomych
opinia sprzedawcy
promocja/ obniżka na dany produkt
* 6. Skąd czerpie Pani/ Pan informacje o produktach żywności ekologicznej?
bardzo częstoczęstotrudno powiedziećrzadkobardzo rzadko
Czerpię informacje z audycji radiowych
Przeglądam lokalną prasę
Oglądam reklamy i programy w telewizji
Przeglądam strony w Internecie
Czerpię wiadomości z lekcji w szkole/ uczelni
Prowadzę dyskusje oraz wysłuchuję zdania najbliższych/ znajomych/ współpracowników
Czerpię informację o produktach od sprzedawcy w punkcie sprzedaży
* 7. W jakim miejscu dokonuje Pani/ Pan zakupu żywności ekologicznej?
częstoczasamirzadkowcale
u producenta/ gospodarza
w osiedlowym sklepie
w supermarkecie
w sklepie wyspecjalizowanym w żywności ekologicznej
na targowisku
przez Internet
* 8. Za które z poniżej wymienionych produktów ekologicznych jest Pani/ Pan w stanie zapłacić więcej podczas zakupów?
zdecydowanie takraczej taktrudno powiedziećraczej niezdecydowanie nie
jaja
nabiał
mięso
warzywa
owoce
pieczywo
soki
żywność dla dzieci
przetwory
słodycze
suszone owoce i ziarna
* 9. Proszę zaznaczyć zgodność z poniższymi opiniami
zdecydowanie takraczej taktrudno powiedziećraczej niezdecydowanie nie
Mam zaufanie do żywności ekologicznej i wierzę w jej przewagę zdrowotną w stosunku do żywności konwencjonalnej
Uważam, że żywność ekologiczna to chwyt marketingowy
Uważam, że żywność ekologiczna została gruntownie przebadana pod kątem bezpieczeństwa
Dzięki produktom ekologicznym łatwiej przestrzegać zdrowego trybu życia
Na żywność ekologiczną stać tylko ludzi zamożnych
Produkcja żywności ekologicznej sprzyja ochronie środowiska
* 10. Jak ważne dla Pani/ Pana są poniższe aspekty przy wyborze produktu żywnościowego?
zdecydowanie ważneraczej ważnetrudno powiedziećraczej nie ważnezdecydowanie nie ważne
zapach
barwa
wygląd
wielkość
smak
data przydatności do spożycia
metoda wytworzenia
wielkość opakowania (w przypadku warzyw i owoców)
sposób zapakowania produktu
ekspozycja w miejscu sprzedaży
* 11. Czy kupując żywność ekologiczną zwraca Pani/ Pan uwagę na poniżej wymienione elementy?
zdecydowanie takraczej taktrudno powiedziećraczej niezdecydowanie nie
skład produktu/ etykieta
certyfikat
logo firmy produkującej
kraj pochodzenia towaru
* 12. Proszę wskazać, które z cech Pani/ Pana zdaniem charakteryzują żywność ekologiczną.
zdecydowanie takraczej taktrudno powiedziećraczej niezdecydowanie
wysoka cena
jest mniej kaloryczna
jest mniej przetworzona
zawiera mniej substancji chemicznych
ma więcej walorów odżywczych niż produkty konwencjonalne
ma krótki termin ważności
nie jest modyfikowana genetycznie
nie przyczynia się do chorób
znacząco nie różni się od pozostałych kategorii żywności
* 13. Płeć
Kobieta Mężczyzna
* 14. Wiek
18- 24 25- 35 36- 45 46- 55 56- 65 powyżej 65
* 15. Wykształcenie
podstawowe/ zawodowe średnie wyższe licencjackie wyższe magisterskie
* 16. Miejsce zamieszkania
wieś miasto do 20 tys. mieszkańców miasto do 50 tys. mieszkańców miasto do 100 tys. mieszkańców miasto powyżej 100 tys. mieszkańców
* 17. Wzór żywieniowy
zdecydowanie się zgadzamraczej się zgadzamtrudno powiedziećraczej się nie zgadzamzdecydowanie się nie zgadzam
spożywanie pięciu posiłków dziennie
zbilansowana dieta
unikanie produktów wysoce przetworzonych
dieta ze względu na problemy zdrowotne
dbałość o figurę
podążanie za modą na zdrową żywność
* 18. oceniam swój poziom wiedzy na temat żywności ekologicznej
bardzo dobry raczej dobry ani dobry ani zły raczej niewielki brak wiedzy
* 19. Mój stan zdrowia oceniam jako
bardzo dobry- nic mi nie dolega
raczej dobry- czasami występują drobne dolegliwości
ciężko stwierdzić- nie znam swojego stanu zdrowia
raczej zły- choruję na chorobę przewlekłą- jestem pod kontrolą lekarza
bardzo zły- choruję na kilka rodzajów chorób, jestem pod stałą kontrolą wielu specjalistów
* 20. Wydatki tygodniowe na żywnośc ekologiczną
do 100zł (średnio 20zł dziennie) 101- 200 zł (średnio 30-40 zł dziennie0 201-300zł (średnio 50-60zł dziennie) 304-400zł (średnio 70-80zł dziennie) 401-500zł (średnio 90-100zł dziennie)
* 21. Liczba osób w gospodarstwie domowym (mieszkających wspólnie)
1
2
3
4
5
powyżej 5
* 22. Posiadam dzieci w wieku
nie mam dzieci moje dzieci są pełnoletnie posiadam dzieci/ dziecko w wieki 1-6 lat posiadam dziecko/ dzieci w wieku 7- 12 lat posiadam dziecko/ dzieci w wieku 1-17 lat


Ankieta

Zarejestruj bezpłatne konto w 15 sekund i twórz własne ankiety online - za darmo! .