| Podczas każdego posiłku | Kilka razy dziennie | Raz dziennie | 4-5 razy w tygodniu | 1-3 razy w tygodniu | 1-3 razy w miesiącu | 1-3 razy w ciągu roku | Nigdy |
Pieczywo ciemne, razowe, pełnoziarniste , żytnie | | | | | | | | |
Pieczywo jasne z mąki oczyszczonej (np. pszenne, mieszane, tostowe, bułki) | | | | | | | | |
Grube kasze, płatki i makarony (np. gryczana, pęczak, jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane) | | | | | | | | |
Drobne kasze, płatki i makarony (np. kasza manna, ryż biały, perłowa) | | | | | | | | |
Produkty mączne (np. pierogi, kopytka, pyzy) | | | | | | | | |
Mleko (w tym mleko smakowe) | | | | | | | | |
Naturalne produkty mleczne bez dodatku cukru (np. jogurty, maślanki, kefiry, serki) | | | | | | | | |
Produkty mleczne owocowe, słodzone (np. jogurty, serki, desery) | | | | | | | | |
Sery (żółte, twarogowe, pleśniowe itd.) | | | | | | | | |
Śmietana i śmietanka | | | | | | | | |
Masło ekstra (prawdziwe) | | | | | | | | |
Masło kubkowe | | | | | | | | |
Jaja | | | | | | | | |
Wędliny, kiełbasy, parówki | | | | | | | | |
Mięso czerwone (wieprzowina, wołowina, dziczyzna) | | | | | | | | |
Mięso białe (kurczak, indyk, królik) | | | | | | | | |
Podroby mięsne (np. wątroba, pasztet) | | | | | | | | |
Ryby | | | | | | | | |
Oleje roślinne | | | | | | | | |
| Podczas każdego posiłku | Kilka razy dziennie | Raz dziennie | 4-5 razy w tygodniu | 1-3 razy w tygodniu | 1-3 razy w miesiącu | 1-3 razy w ciągu roku | Nigdy |
Tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina itd.) | | | | | | | | |
Warzywa | | | | | | | | |
Ziemniaki | | | | | | | | |
Owoce | | | | | | | | |
Nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja itd.) | | | | | | | | |
Orzechy, nasiona, ziarna | | | | | | | | |
Dżemy, konfitury, miód | | | | | | | | |
Słodycze, bułki słodkie, ciasta, ciastka | | | | | | | | |
Słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy itd.) | | | | | | | | |
Produkty gotowe do spożycia (np. zupki, konserwy | | | | | | | | |