Kontakt
Ukończono 0%
Imię i nazwisko ............................................................................................................................................................................................................................................. Ilość punktów: ............./24 pkt.
Test wiedzy z zakresu zdrowego stylu życia
1. Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania.
Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają
A. pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu.
B. błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach.
C. cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości.
D. aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii.
2. Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania.
Orzechy, kakao i pestki dyni to cenne źródło
A. fosforu.
B. wapnia.
C. żelaza.
D. magnezu.
3. Rozpoznaj witaminę, której dotyczy opis.
Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Występuje w żółtych owocach i warzywach
oraz w tranie, jajach i maśle. Bierze udział między innymi w procesie widzenia.
4. Woda jest bardzo ważnym składnikiem żywienia człowieka. Bez jedzenia nasz organizm
może przetrwać nawet kilka tygodni, a bez wody najwyżej 5 – 10 dni. Podaj 2 funkcje wody w organizmie człowieka.
5. Młodzież, która świadomie rezygnuje z posiłków może spodziewać się skutków ubocznych
niedożywienia, które objawiają się:
A. spadkiem masy ciała, polepszeniem się odporności organizmu.
B. ogólnym osłabieniem, brakiem koncentracji, próchnicą, wypadaniem włosów, spadkiem masy ciała.
C. spadkiem masy ciała, piękną rumianą cerą, zdrowymi włosami.
6. Głównym źródłem białka w pożywieniu mogą być:
A. masło, miód, jabłko, sałata, chleb.
B. mięso, ryby, fasola, jaja, twarożek.
C. makaron, ryż, miód, banany.
7. Błonnik jest cennym składnikiem pożywienia, który należy do grupy:
A. białek.
B. cukrów prostych.
C. cukrów złożonych.
D. tłuszczów.
8. Który posiłek jest najważniejszy dla ucznia?
A. podwieczorek
B. śniadanie
C. kolacja
D. obiad
9. Ile wody dziennie powinien wypijać dorosły człowiek?
A. ok. 2 litry
B. ok. 10 litrów
C. jedną szklankę
10. Co to jest anoreksja?
A. choroba charakteryzująca się niechęcią do jedzenia
B. choroba związana z objadaniem się
C. inaczej otyłość
11. II śniadanie powinno dostarczać nam:
A. 5-10% dziennego zapotrzebowania na energię.
B. 30% dziennego zapotrzebowania na energię.
C. 40% dziennego zapotrzebowania na energię.
12. Wapń hamuje rozwój:
A. próchnicy zębów i osteoporozy.
B. kamieni żółciowych i nadciśnienia tętniczego.
C. osteoporozy i nadciśnienia tętniczego.
13. Wskaż błędną odpowiedź. Przestrzeganie higieny osobistej to:
A. mycie owoców i warzyw przed jedzeniem.
B. mycie rąk i częsta zmiana bielizny osobistej.
C. mycie zębów po posiłkach.
D. codzienna kąpiel.
14. Jakich pokarmów nie powinny jeść małe dzieci? Wskaż prawidłową odpowiedź.
A. surowych owoców i warzyw
B. pokarmów zawierających sole mineralne
C. smażonych potraw
D. produktów mlecznych
15. Otyłość sprzyja powstawaniu różnych chorób. Zaznacz chorobę wywołaną m.in. przez otyłość:
A. cukrzyca
B. gruźlica
C. czerwonka
D. epilepsja
16. Jak nazywa się osoba zajmująca się prawidłowym dobieraniem jadłospisu?
A. kelner
B. kucharz
C. dietetyk
D. fizjoterapeuta
17. Która kuchnia jest najzdrowsza?
A. włoska
B. żydowska
C. japońska
D. śródziemnomorska
18. Co to jest BMI?
A. marka samochodu
B. współczynnik masy ciała
C. współczynnik tkanki tłuszczowej
D. nazwa biorącego udział w trawieniu białka
19. Co jedzą weganie?
A. tylko nabiał
B. tylko owoce, warzywa, ziarna, oleje roślinne
C. wszystko oprócz mięsa
20. Jakie funkcje pełnią składniki pokarmowe w organizmie człowieka? Wstaw znak X w odpowiednich miejscach.
1. tłuszcze
2. białka
3. cukry
4. witaminy
5. woda
6. sole mineralne
A. główne źródło energii, zawarte przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego
B. główny składnik budulcowy, szczególnie potrzebny w okresie rozwoju organizmów
C. ważny składnik każdego żywego organizmu, przenoszący także składniki odżywcze
D. bogate źródło energii, jako materiał zapasowy gromadzony głównie pod skórą
E. ważny składnik budulcowy i regulujący, niezbędny do budowy kości i zębów
F. regulują procesy zachodzące w organizmach żywych, dużo jest ich w warzywach i owocach
21. Uzupełnij zdanie: Temperatura ciała zdrowego człowieka wynosi ................... °C.
Gotowe
Ankieta
Zarejestruj bezpłatne konto w 15 sekund
i twórz własne ankiety online - za darmo!
.