Ankieta dotyczy wprowadzenia na rynek nowego produktu spożywczego - bezglutenowych bułek wzbogaconych w barwniki naturalne.
Bułki wypiekane będą na bazie mąki ryżowej i ziemniaczanej, dzięki czemu uzyskamy produkt bezglutenowy.
Planujemy zastosowanie takich barwników naturalnych takich jak:
Sok z buraka – nadaje wypiekom kolor ciemnoróżowy; ceniony ze względu na wysoką zawartość żelaza, potasu, miedzi i kwasu foliowego. Ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy - betalain.
Puree z dyni – nadaje kolor pomarańczowy; dynia jest warzywem bogatym w beta – karoteny, silne przeciwutleniacze, które odpowiedzialne są za hamowanie procesów oksydacyjnych (działanie przeciwnowotworowe); charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy A
Herbata zielona matcha – barwa zielona; zawiera wiele przeciwutleniaczy, najważniejszym z nich są katechiny, zmniejszające ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wzmacniają układ odpornościowy; zawarte są w niej duże ilości serotoniny i dopaminy, czyli substancji odpowiadających za regulację funkcjonowania układu nerwowego
Szpinak – zielona barwa; bogaty w wiele makro- i mikroelementów (magnez, wapń, żelazo) i witamin (C, A, z grupy B)