Kontakt
Ankieta+ @ Twitter Ankieta+ @ Google+
Ukończono 0%

Ocena nawyków żywieniowych i ryzyka wystąpienia ortoreksji u osób z celiakią

Szanowni Państwo!
Badanie, w którym wezmą Państwo udział dotyczy: „Oceny nawyków żywieniowych i ryzyka wystąpienia ortoreksji u osób z celiakią”.
Celem badania jest ocena nawyków żywieniowych i ryzyka wystąpienia ortoreksji u osób z celiakią. Pojęcie „ortoreksja” pochodzi z greckiego orthos – prawidłowy, oraz orexia – apetyt, i określa zaburzenie charakteryzujące się obsesją spożywania jedynie zdrowej żywności, co prowadzi do znacznych ograniczeń żywieniowych.
Badanie będzie polegało na udzieleniu odpowiedzi w ankiecie żywieniowej. Praca zostanie napisana w Zakładzie Biotechnologii Żywności Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
Badanie skierowane jest do osób dorosłych z celiakią. Kwestionariusz ankiety żywieniowej jest całkowicie anonimowy i dobrowolny. Rezygnacja z uczestnictwa w badaniu jest możliwa na każdym etapie badania. Wszystkie uzyskane od Państwa informacje przetwarzane będą wyłącznie na potrzeby prowadzonego badania i nie będą udostępniane osobom trzecim. Dane osobowe mają charakter poufny. (zgodnie z Ustawą z dn. 29. 08. 97 roku o Ochronie Danych Osobowych Dz. Ust. nr. 133 poz. 883).
Rozpoczęcie wypełniania ankiety jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na badanie.
Bardzo dziękuję Państwu za poświęcony czas.
* 1. Wiek
* 2. Płeć
kobieta
mężczyzna
* 3. Miejsce zamieszkania (pytanie jednokrotnego wyboru)
miasto do 100 tys.
miasto 100-300 tys.
miasto powyżej 300 tys.
wieś
* 4. Jakie jest Pana/Pani wykształcenie? (pytanie jednokrotnego wyboru)
podstawowe
gimnazjalne
zasadnicze zawodowe
średnie (ogólne lub techniczne)
wyższe (licencjat, studia inżynierskie, magisterskie)
* 5. Czy Pan/ Pani pracuje zawodowo? (pytanie jednokrotnego wyboru)
nie, jestem na emeryturze lub rencie
nie, jestem na urlopie wychowawczym
nie pracuję zawodowo
tak, ale pracuję dorywczo
tak, mam stałe zatrudnienie
nie pracuję, ale uczę się lub studiuję
* 6. Masa ciała (kg):
* 7. Wzrost (cm):
* 8. Czy zdiagnozowano u Pana/Pani celiakię? (pytanie jednokrotnego wyboru)
tak
nie
* 9. Kiedy zdiagnozowano u Pana/Pani celiakię (proszę o podanie roku np. 1999)
* 10. Na jakiej podstawie zdiagnozowano u Pana/Pani celiakię? (można zaznaczyć dowolną liczbę odpowiedzi)
na podstawie badania przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
na podstawie badania przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG),
na podstawie badania przeciwciał przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF
na podstawie badań genetycznych HLA DQ2 i/lub DQ8
na podstawie wyników biopsji jelita cienkiego w tym wynik w klasyfikacji skali Marsha ≥ 3a
nie pamiętam
inne, jakie?
* 11. Jakie objawy występowały u Pana/Pani w największym nasileniu przed rozpoczęciem leczenia ? (można zaznaczyć maksymalnie 3 odpowiedzi)
niska masa ciała
niski wzrost
wzdęcia
przewlekłe biegunki
częste wymioty
bóle głowy
depresja
cukrzyca typu I
anemia
trudności z koncentracją
padaczka
astma
nietolerancja laktozy
osteoporoza
bóle mięśni i stawów
zaburzenia menstruacyjne
żadne z powyższych
* 12. Czy stosuje Pan/Pani ścisłą dietę bezglutenową? (pytanie jednokrotnego wyboru)
tak, ściśle stosuję dietę bezglutenową
tak, ale czasami zjem produkty zawierające gluten
nie, nie stosuję diety
* 13. Czy po przejściu na dietę bezglutenową zaobserwowała Pan/Pani ustąpienie objawów? (pytanie jednokrotnego wyboru)
tak
tak, ale częściowo
nie zaobserwowałem/am ustąpienia objawów pomimo stosowania diety bezglutenowej
nie stosowałem diety
* 14. Jak Pan/Pani ocenia swój stan zdrowia w porównaniu z okresem kiedy nie stosował(a) Pan/Pani diety bezglutenowej? (pytanie jednokrotnego wyboru)
gorszy
bez zmian
lepszy
nie dotyczy
* 15. Czy występują u Pana/Pani inne choroby stwierdzone przez lekarza? Jeśli tak proszę zaznaczyć właściwe (można zaznaczyć maksymalnie 3 odpowiedzi)
cukrzyca typu 1
Hashimoto
niedoczynność tarczycy
choroba Duhringa
zespół policystycznych jajników
choroby tkanki łącznej (toczeń rumieniowaty)
alergia pokarmowa
nietolerancja laktozy
żadne z powyższych
* 16. Czy uprawia Pani/Pan jakąś formę aktywności ruchowej? (pytanie jednokrotnego wyboru)
tak
nie
* 17. Jeśli tak, to jaką? (można zaznaczyć maksymalnie 3 odpowiedzi)
ćwiczenia fitness (aerobik)
jazda na rowerze
pływanie
joga
ćwiczenia siłowe (siłownia)
bieganie
spacery
nordic walking
inne
nie uprawiam żadnej aktywności fizycznej
* 18. Ile razy w tygodniu podejmuje Pani/Pan aktywność ruchową? (pytanie jednokrotnego wyboru)
1 raz na tydzień
2-3 razy na tydzień
4 i więcej na tydzień
codziennie
wcale
* 19. Czy korzystał Pan/Pani w przeszłości z porad dietetyka? (pytanie jednokrotnego wyboru)
tak, jednorazowa wizyta
tak regularnie korzystałem/am z porad dietetyka
nie korzystałem/am z porad dietetyka
* 20. Kto najczęściej przyrządza Panu/Pani posiłki bezglutenowe? (pytanie jednokrotnego wyboru)
gotuję sam/sama
członek rodziny
kupuję gotowe posiłki bezglutenowe w sklepie lub restauracji
* 21. Ile posiłków spożywa Pan/Pani zazwyczaj w ciągu dnia? (pytanie jednokrotnego wyboru)
1 posiłek
2 posiłki
3 posiłki
4 posiłki
5 posiłków lub więcej
* 22. Czy zwracasz uwagę na kaloryczność poszczególnych produktów bezglutenowych lub posiłków bezglutenowych? (pytanie jednokrotnego wyboru)
tak, zawsze
tak, czasami
nie, nigdy
* 23. Czy zwracasz uwagę na skład produktów bezglutenowych np. zawartość konserwantów, polepszaczy smaku, sztucznych aromatów czy barwników? (pytanie jednokrotnego wyboru)
tak, zawsze
tak, czasami
nie, nigdy
* 24. Czy zdarza się Panu/Pani podjadać między posiłkami? (pytanie jednokrotnego wyboru)
tak
nie
* 25. Jak często spożywa Pan/Pani żywność między posiłkami? (pytanie jednokrotnego wyboru)
nigdy
1-3 razy w miesiącu
raz w tygodniu
kilka razy w tygodniu
raz dziennie
kilka razy dziennie
* 26. Jaką żywność spożywa Pan/Pani zazwyczaj między posiłkami? (proszę o udzielenie maksymalnie 3 odpowiedzi)
owoce
warzywa
orzechy, migdały, nasiona, pestki
słodkie przekąski, np. ciasta, ciastka, cukierki, batony
słone przekąski, np. paluszki, precle, krakersy chipsy
słodzone napoje i desery mleczne np. serki homogenizowane smakowe, mleko smakowe
niesłodzone napoje i desery mleczne np. jogurt naturalny, kefir, mleko
inne
nie dotyczy
* 27. W jaki sposób najczęściej przygotowuje Pan/Pani potrawy? (proszę o udzielenie maksymalnie 3 odpowiedzi)
duszone
gotowane
grillowane
pieczone
smażone
nie dotyczy
* 28. Jaki rodzaj produktów zbożowych spożywa Pan/Pani najczęściej? (proszę o udzielenie maksymalnie 3 odpowiedzi)
chleb bezglutenowy/ bułki bezglutenowe
kasza gryczana
kasza jaglana
płatki owsiane
amarantus
komosa ryżowa
makarony bezglutenowe
żadne z powyższych
* 29. Jaki rodzaj chleba/bułek bezglutenowych (certyfikowany z przekreślonym kłosem) spożywa Pan/Pani najczęściej? (proszę o udzielenie maksymalnie 3 odpowiedzi)
chleb mieszany (z różnych mąk bezglutenowych przygotowywany w domu)
chleb na bazie „zakupionych mieszanek mąk bezglutenowych” przygotowywany w domu
bułki typu ciabatta
chleb owsiany
pumpernikiel
pieczywo chrupkie
chleb jasny zakupiony w sklepie
chleb ciemny zakupiony w sklepie
chleb kukurydziany (największą część chleba stanowi mąka kukurydziana)
chleb ryżowy (największą część chleba stanowi mąka ryżowa)
chleb jaglany (największą część chleba stanowi mąka jaglana)
chleb gryczany (największą część chleba stanowi mąka gryczana)
nie spożywam chleba/bułek
inne
* 30. Jakiej mąki bezglutenowej używa Pan/Pani najczęściej? (proszę o udzielenie maksymalnie 3 odpowiedzi)
mąka gryczana
mąka jaglana
mąka kokosowa
mąka ryżowa
mąka kukurydziana
mąka z orzechów
mąka ziemniaczana
mix mąk bezglutenowych skrobiowych zakupionych w sklepie
inne
nie używam
* 31. W jakiej postaci najczęściej spożywa Pan/Pani warzywa? (pytanie jednokrotnego wyboru)
surowe
gotowane
duszone
smażone
grillowane
inne
* 32. Jakie najczęściej spożywa Pan/Pani rośliny strączkowe? (pytanie jednokrotnego wyboru)
soja
fasola
groch
soczewica
ciecierzyca
inne
nie spożywam wcale
* 33. W jakiej postaci najczęściej spożywa Pan/ Pani owoce? (pytanie jednokrotnego wyboru)
surowe
pieczone
suszone
w postaci koktajli
przetworzone np. dżemy, konfitury
inne
* 34. Jakie mleko i napoje mleczne spożywa Pan/Pani najczęściej? (pytanie jednokrotnego wyboru)
pełnotłuste
o obniżonej zawartości tłuszczu
bez tłuszczu 0%
nie spożywam
* 35. Jakiego tłuszczu do smarowania pieczywa używa Pan/Pani najczęściej? (pytanie jednokrotnego wyboru)
masło
margaryna
mix masła z margaryną
smalec
inne
nie używam
* 36. Jakich olejów roślinnych najczęściej używa Pan/Pani do gotowych potraw? (proszę o udzielenie maksymalnie 3 odpowiedzi)
olej rzepakowy
olej słonecznikowy
olej lniany
oliwa z oliwek
olej kokosowy
olej sojowy
żadne z powyższych
* 37. Jakie gatunki mięsa najczęściej Pan/Pani spożywa? (proszę o udzielenie maksymalnie 3 odpowiedzi)
mięso drobiowe
wołowina
wieprzowina
cielęcina
baranina
dziczyzna
inne
nie spożywam wcale
* 38. Jakie gatunki ryb najczęściej Pan/Pani spożywa? (proszę o udzielenie maksymalnie 3 odpowiedzi)
dorsz
łosoś
mintaj
karp
pstrąg
tuńczyk
śledź
inne
nie spożywam wcale
* 39. Czy słodzi Pan/Pani gorące napoje, np. herbatę, kawę, kakao? (pytanie jednokrotnego wyboru)
tak, jedną łyżeczkę na porcję (1 porcja np. 1 szklanka herbaty, kawy, kakao)
tak, dwie łyżeczki lub więcej na porcję
nie, nigdy nie słodzę
* 40. Czym Pan/Pani słodzi najczęściej? (pytanie jednokrotnego wyboru)
cukier biały/trzcinowy
ksylitol
erytrytol
miód
sztuczne słodziki
stewia
nie słodzę
* 41. Czy dosala Pan/Pani gotowe potrawy i/lub kanapki przy stole? (pytanie jednokrotnego wyboru)
nie
tak, czasami
tak, prawie zawsze
* 42. Jaki rodzaj napojów pije Pan/Pani najczęściej? (proszę o udzielenie maksymalnie 3 odpowiedzi)
woda mineralna
herbata
kawa
soki domowe
soki kupowane w sklepach
kompot
inne
* 43. Czy spożywa Pan/Pani napoje alkoholowe oznaczone certyfikatem przekreślonego kłosa? (pytanie jednokrotnego wyboru)
tak
nie, spożywam alkohol bez względu na obecność glutenu
nie spożywam alkoholu
* 44. Czy pali pan papierosy? (pytanie jednokrotnego wyboru)
tak
nie
* 45. Jakie trudności napotkał Pan/Pani w związku ze stosowaniem diety bezglutenowej? (proszę zaznaczyć maksymalnie 3 odpowiedzi)
brak zrozumienia ze strony środowiska (praca, szkoła itp.)
utrudniony dostęp do zakupu produktów bezglutenowych
spożywanie posiłków poza domem
wysokie ceny produktów bezglutenowych
nieustanne planowanie posiłków i analiza składu produktów
ograniczony wybór produktów w dostępnych dla mnie sklepach
współdzielenie kuchni z innymi osobami spożywającymi gluten
tęsknota za smakiem potraw zawierających gluten
inne
* 46. W jaki sposób celiakia wpływa na Pana/Pani sposób odżywiania? (pytanie jednokrotnego wyboru)
Zaznacz w skali od 1 do 5
12345
1 – wcale nie wpływa 5 – wpływa w bardzo dużym stopniu
* 47. Częstość spożycia
Odpowiadając na poniższe pytania proszę uwzględnić żywność jadaną w posiłkach i między posiłkami, w domu i poza domem.
Jak często w ostatnim czasie spożywał Pan/Pani?
NigdyRaz w miesiącu lub rzadziej2-4 razy w miesiącu2-3 razy w tygodniu4-6 razy w tygodniuRaz dziennieKilka razy dziennie
Pieczywo bezglutenowe „jasne” (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa)
Pieczywo bezglutenowe „ciemne” (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa)
Pieczywo jasne, żytnie, mieszane pszenno-żytnie, razowe, tostowe, bułki, rogale (tradycyjne)
Płatki owsiane/ Muesli bezglutenowe
Płatki owsiane zwykłe, makaron zwykły lub drobne kasze glutenowe, np. manna, kuskus (tradycyjne)
Warzywa
Owoce
Ryby
Jaja
Mleko krowie
Fermentowane produkty mleczne np. jogurty, maślanki itd.
Napoje roślinne (np. napój sojowy, ryżowy, migdałowy)
Oleje lub margaryny, masła lub miksy masła z margaryną jako dodatek do pieczywa lub potraw, do smażenia, pieczenia itd.
Słodycze (ciastka, ciasta, batony etc. I inne wyroby cukiernicze) (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa)
Mięso i wędliny niecertyfikowane znakiem przekreślonego kłosa
Mięso i wędliny (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa)
Napoje energetyzujące
Napoje alkoholowe, które mogą zawierać gluten
Napoje alkoholowe (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa)
* 48. Standaryzowany kwestionariusz Orto-15
ZawszeCzęstoRzadkoNigdy
1. Czy podczas jedzenia zwracasz uwagę na kaloryczność posiłku?
2. Czy kiedy wchodzisz do sklepu z żywnością czujesz się zmieszany/-a?
3. Czy przez ostatnie 3 miesiące trapiły Cię myśli o jedzeniu?
4. Czy Twoje wybory żywieniowe są uwarunkowane Twoją troską o swoje zdrowie?
5. Czy podczas oceny jedzenia smak jest dla Ciebie ważniejszy niż jego jakość?
6. Czy jesteś skłonny/-a wydać więcej pieniędzy po to, by kupić zdrowsze jedzenie?
7. Czy myślenie o jedzeniu trapi Cię przez więcej niż 3 godziny dziennie?
8. Czy pozwalasz sobie na jakieś „żywieniowe wykroczenia”?
9. Czy uważasz, że Twój nastrój wpływa na Twoje zachowania żywieniowe?
10. Czy uważasz, że przeświadczenie o spożywaniu jedynie zdrowej żywności zwiększa poczucie własnej wartości?
11. Czy uważasz, że spożywanie zdrowej żywności zmienia Twój styl życia? (jedzenie poza domem, znajomości…)
12. Czy uważasz, że spożywanie zdrowej żywności może poprawić Twój wygląd ?
13. Czy czujesz się winny/-a, gdy pozwolisz sobie na „żywieniowy grzech” ?
14. Czy uważasz, że na rynku dostępne jest także niezdrowe jedzenie?
15. Czy obecnie jesteś sam/-a podczas spożywania posiłków ?


Ankieta

Zarejestruj bezpłatne konto w 15 sekund i twórz własne ankiety online - za darmo! .