Szanowni Państwo!
Badanie, w którym wezmą Państwo udział dotyczy: „Oceny nawyków żywieniowych i ryzyka wystąpienia ortoreksji u osób z celiakią”.
Celem badania jest ocena nawyków żywieniowych i ryzyka wystąpienia ortoreksji u osób z celiakią. Pojęcie „ortoreksja” pochodzi z greckiego orthos – prawidłowy, oraz orexia – apetyt, i określa zaburzenie charakteryzujące się obsesją spożywania jedynie zdrowej żywności, co prowadzi do znacznych ograniczeń żywieniowych.
Badanie będzie polegało na udzieleniu odpowiedzi w ankiecie żywieniowej. Praca zostanie napisana w Zakładzie Biotechnologii Żywności Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
Badanie skierowane jest do osób dorosłych z celiakią. Kwestionariusz ankiety żywieniowej jest całkowicie anonimowy i dobrowolny. Rezygnacja z uczestnictwa w badaniu jest możliwa na każdym etapie badania. Wszystkie uzyskane od Państwa informacje przetwarzane będą wyłącznie na potrzeby prowadzonego badania i nie będą udostępniane osobom trzecim. Dane osobowe mają charakter poufny. (zgodnie z Ustawą z dn. 29. 08. 97 roku o Ochronie Danych Osobowych Dz. Ust. nr. 133 poz. 883).
Rozpoczęcie wypełniania ankiety jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na badanie.
Bardzo dziękuję Państwu za poświęcony czas.
        
             
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
                                
                        
                                
                
                            
                                | owoce | 
                            
                            
                                | warzywa | 
                            
                            
                                | orzechy, migdały, nasiona, pestki | 
                            
                            
                                | słodkie przekąski, np. ciasta, ciastka, cukierki, batony | 
                            
                            
                                | słone przekąski, np. paluszki, precle, krakersy chipsy | 
                            
                            
                                | słodzone napoje i desery mleczne np. serki homogenizowane smakowe, mleko smakowe | 
                            
                            
                                | niesłodzone napoje i desery mleczne np. jogurt naturalny, kefir, mleko | 
                            
                            
                                | inne | 
                            
                            
                                | nie dotyczy | 
                            
         
             
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
                                
        Zaznacz w skali od 1 do 5
                
             
    
    
                                
        Jak często w ostatnim czasie spożywał Pan/Pani?
                
                        |  | Nigdy | Raz w miesiącu lub rzadziej | 2-4 razy w miesiącu | 2-3 razy w tygodniu | 4-6 razy w tygodniu | Raz dziennie | Kilka razy dziennie | 
| Pieczywo bezglutenowe „jasne” (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa) |  |  |  |  |  |  |  | 
| Pieczywo bezglutenowe „ciemne” (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa) |  |  |  |  |  |  |  | 
| Pieczywo jasne, żytnie, mieszane pszenno-żytnie, razowe, tostowe, bułki, rogale (tradycyjne) |  |  |  |  |  |  |  | 
| Płatki owsiane/ Muesli bezglutenowe |  |  |  |  |  |  |  | 
| Płatki owsiane zwykłe, makaron zwykły lub drobne kasze glutenowe, np. manna, kuskus (tradycyjne) |  |  |  |  |  |  |  | 
| Warzywa |  |  |  |  |  |  |  | 
| Owoce |  |  |  |  |  |  |  | 
| Ryby |  |  |  |  |  |  |  | 
| Jaja |  |  |  |  |  |  |  | 
| Mleko krowie |  |  |  |  |  |  |  | 
| Fermentowane produkty mleczne np. jogurty,  maślanki itd. |  |  |  |  |  |  |  | 
| Napoje roślinne (np. napój sojowy, ryżowy, migdałowy) |  |  |  |  |  |  |  | 
| Oleje lub margaryny, masła lub miksy masła z margaryną jako dodatek do pieczywa lub potraw, do smażenia, pieczenia itd. |  |  |  |  |  |  |  | 
| Słodycze (ciastka, ciasta, batony etc. I inne wyroby cukiernicze) (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa) |  |  |  |  |  |  |  | 
| Mięso i wędliny niecertyfikowane znakiem przekreślonego kłosa |  |  |  |  |  |  |  | 
| Mięso i wędliny (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa) |  |  |  |  |  |  |  | 
| Napoje energetyzujące |  |  |  |  |  |  |  | 
| Napoje alkoholowe, które mogą zawierać gluten |  |  |  |  |  |  |  | 
| Napoje alkoholowe (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa) |  |  |  |  |  |  |  |