Szanowni Państwo!
Badanie, w którym wezmą Państwo udział dotyczy: „Oceny nawyków żywieniowych i ryzyka wystąpienia ortoreksji u osób z celiakią”.
Celem badania jest ocena nawyków żywieniowych i ryzyka wystąpienia ortoreksji u osób z celiakią. Pojęcie „ortoreksja” pochodzi z greckiego orthos – prawidłowy, oraz orexia – apetyt, i określa zaburzenie charakteryzujące się obsesją spożywania jedynie zdrowej żywności, co prowadzi do znacznych ograniczeń żywieniowych.
Badanie będzie polegało na udzieleniu odpowiedzi w ankiecie żywieniowej. Praca zostanie napisana w Zakładzie Biotechnologii Żywności Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
Badanie skierowane jest do osób dorosłych z celiakią. Kwestionariusz ankiety żywieniowej jest całkowicie anonimowy i dobrowolny. Rezygnacja z uczestnictwa w badaniu jest możliwa na każdym etapie badania. Wszystkie uzyskane od Państwa informacje przetwarzane będą wyłącznie na potrzeby prowadzonego badania i nie będą udostępniane osobom trzecim. Dane osobowe mają charakter poufny. (zgodnie z Ustawą z dn. 29. 08. 97 roku o Ochronie Danych Osobowych Dz. Ust. nr. 133 poz. 883).
Rozpoczęcie wypełniania ankiety jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na badanie.
Bardzo dziękuję Państwu za poświęcony czas.
owoce |
warzywa |
orzechy, migdały, nasiona, pestki |
słodkie przekąski, np. ciasta, ciastka, cukierki, batony |
słone przekąski, np. paluszki, precle, krakersy chipsy |
słodzone napoje i desery mleczne np. serki homogenizowane smakowe, mleko smakowe |
niesłodzone napoje i desery mleczne np. jogurt naturalny, kefir, mleko |
inne |
nie dotyczy |
Zaznacz w skali od 1 do 5
Jak często w ostatnim czasie spożywał Pan/Pani?
| Nigdy | Raz w miesiącu lub rzadziej | 2-4 razy w miesiącu | 2-3 razy w tygodniu | 4-6 razy w tygodniu | Raz dziennie | Kilka razy dziennie |
Pieczywo bezglutenowe „jasne” (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa) | | | | | | | |
Pieczywo bezglutenowe „ciemne” (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa) | | | | | | | |
Pieczywo jasne, żytnie, mieszane pszenno-żytnie, razowe, tostowe, bułki, rogale (tradycyjne) | | | | | | | |
Płatki owsiane/ Muesli bezglutenowe | | | | | | | |
Płatki owsiane zwykłe, makaron zwykły lub drobne kasze glutenowe, np. manna, kuskus (tradycyjne) | | | | | | | |
Warzywa | | | | | | | |
Owoce | | | | | | | |
Ryby | | | | | | | |
Jaja | | | | | | | |
Mleko krowie | | | | | | | |
Fermentowane produkty mleczne np. jogurty, maślanki itd. | | | | | | | |
Napoje roślinne (np. napój sojowy, ryżowy, migdałowy) | | | | | | | |
Oleje lub margaryny, masła lub miksy masła z margaryną jako dodatek do pieczywa lub potraw, do smażenia, pieczenia itd. | | | | | | | |
Słodycze (ciastka, ciasta, batony etc. I inne wyroby cukiernicze) (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa) | | | | | | | |
Mięso i wędliny niecertyfikowane znakiem przekreślonego kłosa | | | | | | | |
Mięso i wędliny (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa) | | | | | | | |
Napoje energetyzujące | | | | | | | |
Napoje alkoholowe, które mogą zawierać gluten | | | | | | | |
Napoje alkoholowe (oznaczone znakiem certyfikowanego kłosa) | | | | | | | |