Szanowni Państwo!
Ankieta ocenia spożycie białka pochodzącego z różnych źródeł, uwzględniając różne aspekty diety i nawyków żywieniowych osób po 60 roku życia. Celem badania jest ocena spożycia białka w diecie aby jak najlepiej określić właściwy poziom spożycia białka u osób po 60 r.ż.
Poniżej znajduje się 10 pytań dotyczących spożycia białka w ciągu ostatniego miesiąca.
Na jedno pytanie należy zaznaczyć tylko jedną odpowiedź.
| raz w tygodniu lub zdecydowanie rzadziej | 2 - 4 raz w tygodniu | 5 - 6 razy w tygodniu | 1 - 2 razy dziennie | 3 - 4 razy dziennie lub częściej |
1. Jak często spożywasz jedną porcję mięsa (np. pojedynczego fileta z piersi kurczaka lub ok 100-200g mięsa) lub roślinne źródła białka (np. szklanka ugotowanej fasoli, soi, soczewicy, grochu, ciecierzycy ok. 100-150g przed ugotowaniem)? | | | | | |
2. Jak często spożywasz jedną porcję produktów mlecznych (1 porcja np. 1 szklanka jogurtu, kefiru, maślanki, 100g sera twarogowego, 2 szklanki mleka spożywczego) lub ich zamienniki roślinne (napój sojowy, tofu, tempeh, jogurty, twarożki na bazie soi, i inne sojowe? | | | | | |
3. Jak często spożywasz porcję jajek jako potrawy będącej źródłem białka (porcja tj. 2-3 jajka) ? | | | | | |
4. Jak często spożywasz potrawy białkowe, takie jak fasola, soczewica lub tofu? | | | | | |
5. Jak często spożywasz posiłki będące źródłem białka (np. mięso, ryby, jaj, roślinne źródła białka) ? | | | | | |
6. Jak często monitorujesz ilość spożywanego białka w swojej diecie? | | | | | |
7. Jak często spożywasz jedną porcję ryby? (porcja ryby: np. filet, dzwonko, opakowanie puszki tuńczyka) | | | | | |
8. Jak często spożywasz potrawy mięsne m.in z drobiu, wieprzowiny, wołowiny ? | | | | | |
9. Jak często uzupełniasz dietę w produkty o wysokiej zawartości białka: np. białkowe napoje energetyczne lub odżywcze lub odżywka białkowa? | | | | | |
10. Jak często myślisz, że spożycie białka zwierzęcego lub roślinnego jest na wystarczającym poziomie? | | | | | |