Kontakt
Ukończono 0%
Ocena jakości żywności wysoko przetworzonej pochodzenia zwierzęcego
*
1. Płeć
Kobieta
Mężczyzna
*
2. Wiek
Poniżej 20 lat
20-30 lat
31-50 lat
Powyżej 50 lat
*
3. Miejsce zamieszkania
Wieś
Miasto poniżej 20 000 mieszkańców
Miasto od 20 000 do 100 000 mieszkańców
Miasto powyżej 100 000 mieszkańców
*
4. Wykształcenie
Podstawowe
Zawodowe
Średnie
Wyższe
*
5. Dochody na miesiąc
Poniżej 1000 zł
Od 1000 do 2000 zł
Od 2001 zł do 3000 zł
Powyżej 3000 zł
*
6. Jak często Pani/Pan spożywa mięso i produkty mięsne?
Prawie codziennie
4-5 razy w tygodniu
2-3 razy w tygodniu
Rzadziej niż raz na tydzień
Nie spożywam
*
7. Co rozumie Pani/Pan pod pojęciem "żywność wysoko przetworzona"?
To żywność poddana procesom obróbki przemysłowej, które zapewniają jej wysoką jakość, ale jednocześnie powodują skrócenie jej trwałości i przydatności do spożycia.
To żywność poddana procesom obróbki przemysłowej, zawierająca dodatki do żywności, charakteryzująca się dłuższą trwałością i przydatnością do spożycia.
To żywność poddana łagodnym zabiegom przetwórczym, które zapewniają jej świeżość i cechy zbliżone do surowca pierwotnego.
To żywność poddana procesom obróbki przemysłowej, które zachowują jej świeżość oraz cechy zbliżone do surowca pierwotnego, a także przedłużają jej trwałość.
*
8. Czy spożywa Pani/Pan produkty wysoko przetworzone pochodzenia zwierzęcego?
Tak
Nie
*
9. Jak często spożywa Pani/Pan produkty zaliczane do żywności wysoko przetworzonej pochodzenia zwierzęcego?
Codziennie
Raz w tygodniu
Kilka razy w tygodniu
Raz w miesiącu
Kilka razy w ciągu roku
Nie spożywam
*
10. Jakie produkty najczęściej kupuje Pani/Pan spośród żywności wysoko przetworzonej pochodzenia zwierzęcego? (pytanie wielokrotnego wyboru- proszę zaznaczyć maksymalnie 5 odpowiedzi)
Pizza chłodzona/mrożona
Pierogi z mięsem chłodzone/mrożone
Kurczak z ryżem/ makaronem mrożony
Kurczak z warzywami mrożony
Roladki wołowe/wieprzowe chłodzone
Kotlet mielony/ schabowy/ de volaille chłodzony
Hamburgery chłodzone
Gołąbki
Flaki
Fasolka po bretońsku
Pulpety w sosie
Gulasz wieprzowy/wołowy
Konserwy mięsne/mięsno- warzywne
Naleśniki/ krokiety z mięsem
Nie spożywam
*
11. Czy kupując żywność wysoko przetworzoną pochodzenia zwierzęcego zwraca Pani/Pan uwagę na jej skład surowcowy?
Tak
Nie
Nie kupuję
*
12. Czy kupując żywność wysoko przetworzoną pochodzenia zwierzęcego zwraca Pani/Pan uwagę na jej wartość odżywczą?
Tak
Nie
Nie kupuję
*
13. Co wpływa na to, że spożywa Pani/Pan produkty zaliczane do żywności wysoko przetworzonej pochodzenia zwierzęcego? (pytanie wielokrotnego wyboru- proszę zaznaczyć maksymalnie 3 odpowiedzi)
Nie spożywam
Szybkie przygotowanie
Brak czasu na własnoręczne przygotowanie posiłku
Walory sensoryczne
Niska cena
Opinia rodziny i znajomych
Inne (jakie?)
*
14. Czy Pani/Pana zdaniem powinno mówić się więcej na temat żywności wysoko przetworzonej pochodzenia zwierzęcego?
Tak
Nie
*
15. Czy wie Pani/Pan co to jest "jakość żywności"?
Tak
Nie
*
16. Jakie cechy według Pani/Pana posiada żywność wysokiej jakości? (pytanie wielokrotnego wyboru- proszę zaznaczyć maksymalnie 3 odpowiedzi)
Wysoka cena
Niska cena
Duża zawartość dodatków do żywności
Mała zawartość dodatków do żywności
Wysoka wartość odżywcza
Niska wartość odżywcza
Długi termin przydatności do spożycia
Krótki termin przydatności do spożycia
*
17. Z jakich źródeł zdobywa Pani/Pan informację na temat jakości produktów spożywczych? (pytanie wielokrotnego wyboru- proszę zaznaczyć maksymalnie 3 odpowiedzi)
Z opinii rodziny i znajomych
Z wiedzy uzyskanej w szkole/ na uczelni/ z książek
Z etykiety produktu
Z telewizji
Z Internetu
Z własnego doświadczenia i własnej oceny jakości kupowanych produktów
*
18. Jaki czynnik Pani/Pana zdaniem ma największy wpływ na jakość żywności?
Użyte surowce
Sposoby przetwarzania
Warunki produkcji
Przestrzeganie zasad BHP
Wartość odżywcza produktu
*
19. Czy według Pani/Pana żywność wysoko przetworzona pochodzenia zwierzęcego jest dobrej jakości?
Tak
Nie
*
20. Porównując cechy sensoryczne (smak, zapach, wygląd) produktów należących do żywności wysoko przetworzonej pochodzenia zwierzęcego z takimi samymi, ale wytwarzanymi w warunkach domowych to:
Produkty wysoko przetworzone mają lepsze cechy sensoryczne niż dania przygotowywane w domu
Produkty wysoko przetworzone mają takie same cechy sensoryczne jak dania przygotowywane w domu
Produkty wysoko przetworzone mają gorsze cechy sensoryczne niż dania przygotowywane w domu
*
21. Czy chciałaby/ chciałby Pani/Pan, aby temat jakości żywności był częściej poruszany, np. w mediach, Internecie?
Tak
Nie
Gotowe
Ankieta
Zarejestruj bezpłatne konto w 15 sekund
i twórz własne ankiety online - za darmo!
.