Kontakt
Ankieta+ @ Twitter Ankieta+ @ Google+
Ukończono 0%

Turystyka wiejska jako czynnik stymulujący rozwój obszarów peryferyjnych w powiecie białostockim.

Szanowni Państwo,
Nazywam się Paulina Sawicka i jestem studentką II roku studiów magisterskich na Politechnice Białostockiej, kierunek Zarządzanie, specjalizacja Zarządzanie Usługami Turystycznymi. Celem mojej pracy magisterskiej jest określenie wpływu turystyki wiejskiej na rozwój społeczno-gospodarczy obszarów wiejskich w powiecie białostockim.
Ankieta jest w zupełności anonimowa, a zgromadzone informacje przysłużą tylko i wyłącznie do napisania pracy magisterskiej. W związku z powyższym, zwracam się do Państwa z prośbą o udzielenie rzetelnych odpowiedzi i pomoc w zebraniu potrzebnego materiału do pracy.
Serdecznie dziękuję za poświęcony czas.
* 1. Na terenie jakiej gminy położone jest Pana/ Pani gospodarstwo agroturystyczne?
Gmina Choroszcz
Gmina Czarna Białostocka
Gmina Łapy
Gmina Supraśl
Gmina Suraż
Gmina Tykocin
Gmina Wasilków
Gmina Zabłudów
Gmina Michałowo
Gmina Dobrzyniewo Duże
Gmina Gródek
Gmina Juchnowiec Kościelny
Gmina Poświętne
Gmina Turośń Kościelna
Gmina Zawady
* 2. Wiek właściciela gospodarstwa agroturystycznego?
20-30 lat
31-40 lat
41-50 lat
51-60 lat
61-70 lat
Ponad 70 lat
* 3. Wykształcenie właściciela gospodarstwa agroturystycznego
Podstawowe
Zasadnicze zawodowe
Średnie
Wyższe
* 4. Jakie jest główne źródło dochodu Pana/ Pani gospodarstwa?
Emerytura lub renta
Stała praca zarobkowa
Działalność agroturystyczna
Działalność rolnicza
Pozarolnicza działalność gospodarcza
* 5. Jaki był główny motyw podjęcia przez Pana/Panią działalności agroturystycznej?
Brak zatrudnienia
Powiększenie i zróżnicowanie dochodów w gospodarstwie rolnym
Chęć kontaktu z ludźmi
Posiadanie wolnych pomieszczeń
Okoliczne atrakcje turystyczne
Propozycja samorządu terytorialnego
Sprzedaż nadwyżek produktów wytwarzanych w gospodarstwie rolnym
Propozycja doradcy rolniczego
Chęć sprawdzenia swoich zalet osobistych
Informacje w mediach
* 6. Jak ocenia Pan/ Pani atrakcyjność gminy dla rozwoju działalności agroturystycznej?
Duża
Średnia
Mała
Bardzo mała
Brak atrakcyjności
* 7. Ile wynosi powierzchnia Pana/Pani gospodarstwa?
poniżej 1 hektara
1-5 hektarów
6-10 hektarów
11-15 hektarów
16-20 hektarów
powyżej 20 hektarów
* 8. Od jak dawna prowadzi Pan/Pani działalność agroturystyczną?
1-5 lat
6-10 lat
11-15 lat
16-20 lat
Powyżej 20 lat
Mniej niż rok
* 9. Czy Pana/Pani gospodarstwo agroturystyczne działa sezonowo?
tak, w sezonie letnim
tak, w sezonie zimowym
nie, jest czynne przez cały rok
* 10. Ile osób zatrudnia Pan/ Pani w gospodarstwie?
1-3
4-6
7-9
10-15
Ponad 15
Nie zatrudniam pracowników
* 11. Głównymi odwiedzającymi Pana/ Pani gospodarstwo agroturystyczne są?
Miłośnicy przyrody
Rodziny z dziećmi
Grupy towarzyskie
Osoby starsze
Osoby uprawiające sport
Osoby niepełnosprawne
Obcokrajowcy
* 12. Pochodzenie turystów przybywających
Polska
Rosja
Niemcy
Francja
Ukraina
Białoruś
Anglia
Holandia
* 13. Pod względem czasu pobytu klientów w gospodarstwie dominują?
Agroturyści nocujący
Agroturyści jednodniowi
Wczasowicze
Agroturyści weekendowi
Agroturyści chwilowi
* 14. Czy obserwuje Pan/Pani sezonowość ruchu agroturystycznego?
Nie
Tak
* 15. Na jaki okres przypada największy ruch turystyczny w Pana/ Pani gospodarstwie agroturystycznym?
Zima
Jesień
Wiosna
Lato
* 16. Co stanowi podstawę oferowanych przez Pana/Panią usług?
oferta ekoturystyczna - wycieczki w małych grupach z reguły z wykwalifikowanym przewodnikiem w celu poznania przyrody, np. obserwacje przyrody, fotografowanie, wycieczki z przewodnikiem, wyprawy łodziami lub kajakami do trudno dostępnych miejsc, wyprawy s
oferta kulturalna - różnorodne formy związane z szeroko pojmowaną kulturą, nie tylko sztuką ludową, folklorem, ale architekturą, życiem codziennym wsi, wydarzeniami
oferta rekreacyjna - rożne formy aktywności dla turystów różnych grup wiekowych i różnej sprawności fizycznej
oferta agroturystyczna - związana z czynnym gospodarstwem rolniczym, rolnictwem i przetwórstwem rolniczym, np. obserwacje prac w gospodarstwie, uczestniczenie w niektórych pracach rolniczych, obserwacje zwierząt hodowlanych i niektóre czynności, fotografo
* 17. Atrakcje oferowane przez Pana/ Pani gospodarstwo agroturystyczne
Jazda konna
Wędkowanie
Uczestnictwo w pracach polowych
Wycieczki rowerowe
Nauka rękodzieła ludowego
Zbieranie runa leśnego
Organizacja kuligów
Praca przy zwierzętach
Możliwość organizowania ognisk
Leczenie niekonwencjonalne
Wycieczki po okolicy z przewodnikiem
Występy kapeli ludowej
* 18. Produkty żywnościowe, które można zakupić w Pana/Pani gospodarstwie agroturystycznym
Przetwory owocowo-warzywne
Brak
Miód
Jaja
Ryby
Mięso i jego przetwory
Warzywa i owoce
Mleko i jego przetwory
* 19. Środki promocji stosowane przez Pana/ Pani gospodarstwo agroturystyczne
Radio
Telewizja
Targi turystyczne
Punkty Informacji Turystycznej
Katalogi i informatory
Internet
Ogłoszenia prasowe
Foldery i ulotki
Biura podróży i agencje turystyczne
* 20. Przynależność do stowarzyszeń, instytucji oraz fundacji
Lokalna Grupa Działania „Brama na Bagna”
Brak
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Stowarzyszenie ,,Aktywna Wieś’’
Stowarzyszenie „Za lasem”
Stowarzyszenie "Storczyk"
Lokalna Grupa Działania ,,Puszcza Knyszyńska’’
Podlaska Izba Rolnicza
Stowarzyszenie Agroturystyczne "Agrokresy"
Lokalna Grupa Działania „Królewski Gościniec Podlasia”.
Lokalna Grupa Działania „N.A.R.E.W. - Narwiańska Akcja Rozwoju Ekonomicznego Wsi”.
Podlaskie Stowarzyszenie Agroturystyczne
* 21. Czy brał/a Pan/Pani udział w szkoleniach dotyczących prowadzenia działalności agroturystycznej?
Tak
Nie
* 22. Jakiego obszaru działalności dotyczyły szkolenia
Poprawa warunków sanitarno-higienicznych w gospodarstwie agroturystycznym
Brak szkoleń
Podniesienie kwalifikacji osób prowadzących gospodarstwo agroturystyczne
Promocja tradycji i kultury wiejskiej
Zapoznanie z tendencjami i kierunkami rozwoju agroturystyki
Zwrócenie uwagi usługodawców na ekonomiczne myślenie i bycie dobrym przedsiębiorcą
Zapoznanie z kategoryzacją gospodarstw
Zwrócenie uwagi na ochronę środowiska
Poprawa estetyki gospodarstw i całej wsi
Kształtowanie postaw rolników oraz osobowości przedsiębiorcy, poprzez wskazanie przykładów dobrej praktyki
* 23. Jakie Pana/ Pani zdaniem są główne korzyści wynikające z rozwoju działalności agroturystycznej na obszarach wiejskich?
Twój ranking (tutaj upuść) Lista elementów (stąd przeciągnij)
  •   buduje się w ludziach zadowolenie z przynależności do społeczności lokalnej, co sprzyja aktywizacji mieszkańców i zapobiega wyludnianiu się terenów wiejskich,
  •   możliwe jest wspólne obcowanie mieszkańców miast i wsi,
  •   istnieje możliwość pozyskiwania pozarolniczych dochodów, przez co w sposób pośredni i bezpośredni wpływa na dochody mieszkańców wsi,
  •   • następuje lepsze wykorzystanie posiadanych zasobów (przyrodniczych, kulturowych, bazy noclegowej, produktu turystycznego, itp.),
  •   • powstają i rozwijają się instytucje działające na rzecz gospodarstw agroturystycznych, a tym samych swą działalnością działające na rzecz danej wsi, gminy, powiatu,
  •   władze samorządowe, dostrzegając korzyści z rozwoju agroturystyki, aktywnie uczestniczą w tworzeniu korzystnych warunków m.in. poprzez rozwój infrastruktury, naprawy dróg, ułożenie chodników, oświetlenie wsi, kanalizację itp. Wprowadzają także szereg inwe
  •   podnosi się prestiż wsi i gminy,
* 24. Z jakimi grupami społeczności lokalnej współpracuje Pana/ Pani gospodarstwo agroturystyczne?
Lokalnymi przewodnikami
Kołem gospodyń wiejskich
Wytwórcami regionalnych potraw
Pobliskimi gospodarstwami agroturystycznymi
Brak
Lokalną bazą gastronomiczną
Twórcami rękodzieła ludowego
* 25. Ile wyniósł wzrost dochodów Pana/Pani gospodarstwa w wyniku działalności agroturystycznej ?
Wzrost o 10%
Wzrost o 15%
Wzrost o 20%
Wzrost o 25%
Wzrost o 30%
Wzrost o 30%
Wzrost o 45%
Wzrost o 50%
Wzrost o 70%
* 26. Jakie są Pana/Pani zdaniem negatywny skutki gospodarcze rozwoju agroturystyki
Okresowy wzrost zaludnienia
Zmiana struktury własności ziemi
Wzrost cen działek budowlanych
Dodatkowa infrastruktura i usługi
Przeciążenie ruchem drogowym ( obniżenie bezpieczeństwa)
Sezonowy odpływ siły roboczej do turystyki
Wzrost nakładów na konserwacje dróg i kolei
Wyłączenie gruntów z produkcji na inne cele
Wzrost osadnictwa letniskowego


Ankieta

Zarejestruj bezpłatne konto w 15 sekund i twórz własne ankiety online - za darmo! .